Всяка година на 11 май МОН отличава директори на училища за принос в

...
Всяка година на 11 май МОН отличава директори на училища за принос в
Коментари Харесай

Ако искаш да си млад, живей за младите

Всяка година на 11 май МОН отличава шефове на училища за принос в развиването на образованието. Сега това стана отдалечено, като премията " Св. Иван Рилски " получиха петима. Освен с грамота и икона на св. Иван Рилски, те бяха зарадвани и с по 1000 лева. И петимата имат дълготраен управнически опит, включват новаторски практики и технологии в образованието, работят по планове. Кои техни триумфи са видяни от министерството, какво се крие зад тях и какво ги стимулира толкоз доста години в специалността?

 

Активност и професионализъм

Професионалната гимназия по селско стопанство „ Никола Пушкаров “ в Попово е една от най-големите аграрни гимназии у нас - с 435 възпитаници. Обучава по разнообразни специалности - механик растениевъд, механик на селскостопанска техника, икономист, офис управител, помощник в дребния и междинен бизнес, уредник на туристическа активност, фермер и други По разнообразни планове материалната база е актуализирана, уголемен е машинно-тракторният парк, всички кабинети имат мултимедия.

" Използваме разнообразни новаторски практики, проектобазирано образование, ролеви игри, интердисциплинарни уроци и други ", споделя шефът Теменуга Тодорова, която е в гимназията от 30 г. - първо като преподавател, след това като зам.-директор и от 2009 година като шеф.

Обяснява, че ежегодно училището работи по планове " Еразъм+ " ; учениците вървят на стажове в Испания, Италия, както и в над 40 компании у нас; редовно са в челната тройка на надпреварата " Млад фермер " ; печелят и доста други състезания; активен е и педагогическият и ученическият им съвет. Тази година гимназията извършва и новаторски план " Виртуална разходка ", съчетаващ история, география и специалността уредник на туристически действия, в края на който учениците би трябвало да приготвят уебсайт за всяка дестинация, по която са работили.

" Изключително доста се веселя. Наградата е самопризнание за цялостната ни активност и за всички в учебно заведение, освен моя ", споделя разгорещено Тодорова.

Според нея триумфите на гимназията се дължат на големия професионализъм на учителите, които са доста стимулирани и ежедневно се стремят да потвърдят, че са най-хубавите. И, несъмнено, на любовта - нейната и на екипа ѝ, към децата и учителската специалност. " Твърдо имам вяра в земеделското обучение, в специалностите, в които предлагаме, и в потребността от експертите, които приготвяме ", споделя още директорката.

 

Ако успееш тук, ще успееш на всички места!

" Когато получиш най-високата премия, удовлетвореността и чувството, че животът ти е логичен, са огромни ", споделя Надежда Николчева, шеф на 31-во училище за непознати езици и мениджмънт „ Иван Вазов “ в София, едно от най-желаните. Тя е трето потомство преподавател (мнозина, по думите ѝ, не помнят, че шефовете са и учители) и вижда известна съдбовност - и професионална, и човешка - в това, което прави към този момент над 35 година

Под нейно управление учебното заведение става едно от водещите в страната, чиито резултати на НВО и ДЗИ са измежду най-хубавите. " Опитваме да защитим традициите в образованието и да сме съществени и взискателни към учениците си, само че в това време да разнообразяваме дейностите им ", казва Николчева, чиято формула е да употребява всичко скъпо, потвърдило се като работещо, до момента в който в това време търси и новото.

Неслучайно 31-во СУЧЕМ е първото, което вкарва мениджмънта в междинното обучение, и първото, станало член на Асоциацията на Кеймбридж учебните заведения. Учениците имат триумфи на интернационалните надпревари и състезания в най-различни области.

" Следваме тематиките, които са значими за децата. Знанието, възпитанието и социализацията при нас вървят ръка за ръка. Мисля, че даваме една здрава основа на учениците ни, които си потеглят оттук не единствено със познания, само че и с качества като отговорност и усърдие ", показва Николчева, припомняйки девиза на учебното заведение: " Ако успееш тук, ще успееш на всички места ".

Най-много в специалността ѝ я въодушевява това, че с работата си учителят дава не просто познания, а съгражда у учениците чувството, че всеки от тях е скъп и можещ, пък дори понякога и единствено с една насърчаваща усмивка. " Има магия в нашата специалност. Ако не я носиш, тогава става комплицирано. Как мислите преподавам на 12-класниците, да вземем за пример, хубостта на Дебеляновата поезия? На мен просто ми е прелестно ", споделя Николчева.

 

Ако искаш да си млад, живей за младите

Владимир Николов е от шефовете, които обичат да работят на втори проект, безшумно - не толкоз в дирекциите, колкото по коридорите, с цел да усети, както сам казва, пулса на времето. Начело е на основно учебно заведение " Бачо Киро " във Велико Търново от 2006 година, където е бил зам.-директор близо 17 година

" Като започнаха измененията, имахме много по-малко паралелки, целият 4-ти етаж беше празен, получавахме заплати от дъжд на вятър ", спомня си той. Но малко по малко и " с огромна тъга ", дружно с сътрудниците, съумяват да възвърнат престижа на учебното заведение, защото " в никакъв случай не позволихме да приказваме за триумфите му в минало време ".

Николов смята, че на фона на огромните социално-икономически промени в обществото ни през 90-те образованието е било забравено - то е траяло концепция да създава всестранно развити персони - така наречен " пениклери ", които знаят доста, само че не умеят нищо. Новият информативен век обаче ясно е посочил, парадигмата в системата би трябвало да се смени.

" Учителят към този момент не е единственият и незаместим източник на познание за учениците, които имат цялото знание в телефоните си. Много по-важно е не какъв брой познания сме съумели да натъпчем в главите на младите, а дали сме основали уменията, нужни с цел да употребяват това познание ", споделя шефът, който не престава да убеждава сътрудниците си, че смисленото е не да издекламират урока, а да оставят детето единствено да стигне до истината.

Смята, че рутината е " шантаво нещо " - дава ни успокоение, с цел да се оправяме с работата си, само че и ни дърпа обратно. Затова и всяка година дава път на младите - 36 от 72-мата учители в школото са на възраст до 34 година, с което той се гордее изключително доста. Неслучайно ОУ " Бачо Киро " е и новаторско. Освен в методите на преподаване, то прилага новости и в управническия процес  Почти всичко там е цифровизирано - от събирането и анализирането на информация, през провеждането на педагогическите препоръки и ръководството на финансите, до воденето на е-дневници и писането на оценки.

Николов е признателен не толкоз за премията, що се касае за това, че с новата си философия екипът на МОН му е дал опция да сбъдва фантазията си - да продължава да преподава уроците на предишното. Признава, че може би е пропуснал да научи цяло едно потомство да схваща историята в нейната диалектика и да образува у младите уменията, нужни им за вземането на верните решения за бъдещето.

Затова и в този момент гледа да навакса, следвайки девиза си: " Ако искаш да си млад, живей за младите ". " И не с цел да ги наставляваш, а с цел да ги подкрепяш! Да подкрепяш любознанието и стимулираш умения да приложат наученото в действителния живот. "

 

Да си доста пъти номер едно

" Трудно ми е да кажа за кои наши триумфи получаваме премията. Училището ни има съществено наличие в професионалното обучение, и то не от 1-2 дни, а е традиция ", споделя шефът на Националната финансово-стопанска гимназия в София Мая Гешева, която е там от 28 години, а начело - от 4.

Обяснява, че няколко са неповторимите неща - първата учебно-тренировъчна компания в България, която е задължителен образователен предмет за практическото бизнес обучение; първият час по бизнес, който се води в часа на класа; първото в света образование за възпитаници по финанси и счетоводство на британски език, което се организира отвън училище; сред първите, които организират дуално образование и други Сред приносите им за образованието е още въвеждане на нов предмет " Проектен мениджмънт ", на образователни проекти и стратегии за банково, застрахователно и осигурително дело, бързопис и машинопис, бизнес администрация, предприемачество и мениджмънт и други

" Още преди да се заприказва за новаторски учебни заведения, ние имахме такава настройка ", споделя Гешева, която е известна и с това, че дава път на младите. 

" Възприемам премията като висока оценка за отдадеността ми към специалността и желанието ми учебното заведение да задава посоките на професионалното обучение в страната ", споделя още Гешева, наградена за дейно действие на гимназията чрез нов модел на просветителна среда и умела мотивация на екипа за реализиране на новаторски решения.

Тя се гордее и с учениците си, взели първи места в състезания - на Националния кръг на олимпиадата по статистика и класиране за присъединяване в Европейския кръг през 2020 г.; на конкурса за най-хубава бизнес концепция на IFTE Австрия и Старт смарт Европа през м.г.; на Европейското съревнование за най-хубава бизнес концепция през 2017 г.; на конкурса на Банка Австрия за най-хубава бизнес концепция през 2017 година и други

 

Иновации, планове и експедиции

" Философията ми е, че във всяко дете се крие талант и нашата задача е да го открием, да му дадем дребен повод, с цел да скочи до небето. Но, както споделя Айнщайн, в случай че оценяваш рибата по нейната дарба да се катери по дърво, тя ще живее цялостен живот с убеждението, че е глупава. Затова считам, че би трябвало да открием мощните страни на всяко дете, да му помогнем да ги развие ", споделя пък Пенка Ненкова, шеф на профилираната гимназия с преподаване на непознати езици " Петър Богдан " в Монтана от 1998 година, в която е била ученик, преподавател и зам.-директор.

Вероятно част от триумфите на учебното заведение с 447 ученици се дължи точно на приемствеността - от 35 преподаватели 15 са негови възпитаници от гимназията, която е с обичаи в предлагането на на практика ориентирано образование въз основата на проектно-базирания и интердисциплинарния метод, с акцент върху развиването на основни пълномощия и умения и на ученето посредством съпреживяване.

Тласък в нововъведенията дава осъщественият още през 2010 - 2012 година план за новаторски способи на преподаване посредством обмяна на опит на стратегия " Коменски ", с сътрудници от 6 европейски страни. Гимназията от 2017 година е в листата на новаторските учебни заведения. Цел става развиването на комплексната просветеност у младежите - често например се работи по метода „ експедиция “, при който образованието се изнася отвън класната стая, а учениците се трансформират в откриватели (напр. при работата върху експедиция „ Язовир Огоста “ през цялата учебна година).

Голямо внимание се обръща и на квалификацията на учителите в поддръжка на непрестанното им професионално израстване. Резултатите и достиженията на учениците са нещото, което движи напред Ненкова, а те са многочислени - единствено тази година са спечелени редица награди: стипендии за образование в Съединени американски щати към Българската асоциация по четене, на Фондация БЕСТ по речи и диспути на британски език към комисия Фулбрайт, за висше обучение на Немската работа за научен обмен; награда на Харвардския университет Book Award за 2018 година (една от 7-те в страната) и така нататък и тъй наречените

" Винаги съм работила стимулирано, ангажирано, мощно отговорно и с цялата си душа и сърце за триумфа и имиджа на МОЕТО учебно заведение ", споделя още Ненкова, която възприема премията като самопризнание за цялостната й активност като началник, както и за достиженията на учителите и учениците.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР